Evaluation of seafood quality market in Baixada Santista/SP

  • Agar Costa Alexandrino de PÉREZ Instituto de Pesca
  • Thaís Moron MACHADO1 Instituto de Pesca http://orcid.org/0000-0002-5871-6488
  • Cristiane Rodrigues Pinheiro NEIVA Instituto de Pesca
  • Érika Fabiane FURLAN Instituto de Pesca
  • Marildes Josefina LEMOS NETO Instituto de Pesca
  • Rúbia Yuri TOMITA Instituto de Pesca http://orcid.org/0000-0001-7329-8379
  • Marianna Vaz RODRIGUES Universidade Estadual Paulista
  • Neliane Ferraz de Arruda SILVEIRA Instituto de Tecnologia de Alimentos
  • Marcelo Antonio MORGANO Instituto de Tecnologia de Alimentos http://orcid.org/0000-0001-8332-3953
  • Dilza Maria Bassi MANTOVANI Instituto de Tecnologia de Alimentos

Abstract

Two hundred and fifty-seven (257) fresh seafood samples from different points of the Baixada Santista production chain were analyzed for sensorial, microbiological, physicochemical, chemical and parasitological aspects. To collect samples, a partnership was established with Federal Inspection Service (FIS), Inspections Service of São Paulo State (ISSP), and Sanitary Surveillance Service (SSS) from eight cities of Baixada Santista region. This study aimed to facilitate implementation of public policies that improve quality of seafood marketed to the population of Baixada Santista region. Ninety-four percent of the analyzed seafood presented at least one parameter in violation of present national law, indicating a risk to public health in all links of the fresh marine seafood production chain.

References

ADAMS, A.M.; LEJA, L.L.; JINNEMAN, K.; BEEH, J.;YUEN, G.A.; WEKELL, M.M. 1994 Anisakid parasites, Staphylococcus aureus and Bacillus cereus in sushi and sashimi from Seattle area restaurants. Journal of Food Protection, 57: 311-317.

AMATO, J.F.R.; BOEGER, W.A.; AMATO, S.B. 1991 Protocolos para Laboratório. Manual de Coleta e Processamento de Parasitos de Pescado. Rio de Janeiro: Universidade Federal Fluminense. 81p.

AZEVEDO, T.B.C.; LAVINAS, F.C.; RIBEIRO, R.L.2008 A importância dos manipuladores no controle de qualidade dos alimentos – Artigo de Revisão. Saúde & Ambiente em Revista, 3(1): 129.

BOILY, F. and MARCOGLIESE, D.J. 1995 Geographical variations in abundance of larval anisakine nematodes in Atlantic cod (Gadus morhua) and American plaice. Canadian Journal of Fisheriesand Aquatic Sciences, 52(1): 101-115.

BORDAJANDI, L.R.; GÓMEZ, G.; ABAD, E.;RIVERA, J.; FERNÁNDEZ-BASTÓN, M.;
BLASCO, J.; GONZÁLEZ, M.J. 2004 Survey of persistent organochlorine contaminants (PCBs,PCDD/Fs, and PAHs), heavy metals (Cu, Cd,Zn, Pb and Hg), and Arsenic in food samples from huelva (Spain): levels and health implications. Journal of Agricultural Food Chemistry, 52: 992-1001.

BRAMOSRKI, A.; VASCONCELLOS, K.S.;THEILACKER, C.; SARDAGNA, C.; GARCIA,
G.F. 2005 Avaliação dos equipamentos de refrigeração e congelamento dos maiores
supermercados do município de Blumenau, S.C.Revista Higiene Alimentar, 19(133): 20-23.

BRASIL. 1997a Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Regulamento de Inspeção Industrial e Sanitária de Produtos de Origem Animal. Lei 1283 de 18/12/1950, regulamentada pelo decreto 30691 de 20/03/1952 e alterado pelo decreto 1255 de 25/06/1962. Ministério da Agricultura e do Abastecimento, Brasília.

BRASIL. 1997b Ministério da Agricultura e do Abastecimento. Regulamento Técnico de Identidade e Qualidade de Peixe Fresco (Inteiro ou Eviscerado). PORTARIA nº 185, de 13/05/97.Ministério da Agricultura e do Abastecimento,Brasília. p.1-6.

BRASIL. 1998 Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância Sanitária. PORTARIA No 685, de 27 de agosto de 1998. Princípios gerais para o estabelecimento de níveis máximos de contaminantes químicos em alimentos. Diário Oficial, Brasília, 1: 1415-1437.

BRASIL. 2001 Ministério da Saúde. ANVISA -Agência Nacional de Vigilância Sanitária.
RESOLUÇÃO RDC 12, de 2 de janeiro de 2001 -Padrões Microbiológicos e Sanitários para Alimentos. Agência Nacional de Vigilância Sanitária, Brasília. p.1-40.

COELHO, M.R.T.; SÃO CLEMENTE, S.C.; GOTTSHALK, S. 1997 Ação dos diferentes
métodos de conservação na sobrevivência de metacercárias de Phagicola longus (Ranson, 1920)Price, 1932, Parasito de mugilídeos capturados no litoral do estado do Rio de Janeiro. Revista Higiene Alimentar, 11(52): 39-42.

DAMATO, C.; SÃO CLEMENTE, S.C.; SANTOS,N.N. 1997 Levantamento sobre os índices de mercúrio presentes em mexilões (Perna perna L.) oriundos da Praia de Piratininga e Baía de Guanabara e Sepitiba. Revista Higiene Alimentar,11(50): 30-35.

DENOBILE, M.; NASCIMENTO, E.S.; PACIOS, D.V.;MONTORO, R. 2006 Avaliação dos teores de arsênio e mercúrio total em cação comercializados na cidade de São Paulo, através de técnicas espectrométricas. In: SIMPÓSIO DE CONTROLE DO PESCADO, 2., São Vicente, 6-8/jun./2006. Anais... Santos: Centro Apta do Pescado Marinho. p.1-62.

EIRAS, J.C. 1994 Elementos de Ictioparasitologia.Fundação Engenheiro Antônio de Almeida,Porto. p.1-339.

FERRER, I. 2001 Anisakiosis y otras zoonosis parasitarias transmitidas por consume de pescado. Aquatic, 14: 1-21.

FU KUMOTO, C.J. and OLIVEIRA, C.A.F. 1995 Determinação de mercúrio em pescado
comercializado no município de São Paulo, SPBrasil. Revista Higiene Alimentar, 9(40): 27-30.

GERMANO, P.M.L. and GERMANO, M.I.S. 1998 Anisaquíase: Zoonose emergente no Brasil?Revista Higiene Alimentar, 12(54): 26-35.

GONÇALVES, N.A. 2008 Aspectos sanitários dos quiosques da praia do Itararé, em São Vicente, SP. Revista Higiene Alimentar, 22(163): 45-49.

HORWITZ, W. 2000 Official methods of analysis of the Association of Official Analytical Chemists. met. 985.35 e 984.27. AOAC, Maryland, 2: 15-18.

HUSS, H.H.; ABABOUCH, L.; GRAM, I. 2004 Assessment and Management of Seafood Safety and Quality. FAO Fisheries Technical, 444: 60-69.

KELLEHER, S.D.; HULTIN, H.O.; WILHELM, K.A.1994 Stability of mackerel surimi prepared under lipid-stabilizing processing condition. Journal of Food Science, 59(2): 269-271.

KITAHARA, S.E.; OKADA, I.A.; SAKUMA, A.M.; ZENEBO, O.; JESUS, R.S.; TENUTA-FILHO, A.2000 Mercúrio total em pescado de água doce.Revista Ciência e Tecnologia de Alimentos, 20(2):267-273.

ISHIKURA, H.; KIKUCHI, K.; NAGASAWA, K. 1992 Anisakidae and Anisakidosis. Progress in Clinical Parasitology, 3: 43-102

MACHADO, T.M.; FURLAN, E.F.; NEIVA, C.R.P.;CASARINI, L.M.; ALEXANDRINO DE PÉREZ,A.C.; LEMOS NETO, M.J.; TOMITA, R.Y. 2010 Fatores que afetam a qualidade do pescado na pesca artesanal de municípios da Costa Sul de São Paulo. Boletim do Instituto de Pesca, 36(3):213-222.

MELLO, L.F.C.; MORGANO, M.A.; MANTOVANI,D.M.B. 1999 Avaliação de arsênio total em pescado de água doce. Revista do Instituto Adolfo Lutz, 58(2): 81-86.

MORGANO, M.A.; GOMES, P.C.; MANTOVANI,D.M.B.; PERRONE, A.A.M.; SANTOS, T. 2005 Níveis de mercúrio total em peixes de água doce de pisciculturas paulistas. Revista Ciência e Tecnologia de Alimentos, 25(2): 250-253.

NUNES, L.M.; BATISTA, I.; CAMPOS, R.M. 1992 Physical, chemical and sensory analysis of sardine (Sardina pilchardus) stored in ice. Journal of the Science of Food and Agriculture, 59: 37-43.

OGAWA, M. and MAIA, E.L. 1999Manual da pesca.São Paulo: Varela. 430p.

ORBAN, E.; NEVIGATO, T.; DI LENA, G.; MASCI,M.; CASINI, I.; GAMBELLI, L.; CAPRONI, R.2008 New trends in the seafood market. Sutchi catfish (Pangasius hypophthalmus) fillets from Vietnam: Nutritional quality and safety aspects.Food Chemistry, 110: 383-389.

PELLOUX, H.; PINEL, C.; AMBROISE-THOMAS,P.1992 Larves d’ Anisakidae: detection dans la chair des poisons et preventions de l´anisakiase humaine. Infectious in Medicine, 22: 939-940.

PEREIRA, A.D.; ATUÍ, M.B.; TORRES, D.M.A.G.V.;MANGINI, A.C.; ZAMBONI, C.Q. 2000
Incidência de parasitos da Família Anisakidae em bacalhau (Gadus morhua) comercializado no Estado de São Paulo. Revista do Instituto Adolfo Lutz, 59(1/2): 45-49.

PEREIRA, O.M.; HENRIQUES, M.B.; ZENEBON, O.;SAKUMA, A.; KIRA, C.S. 2002 Determinação dos teores de Hg, Pb, Cd, Cu e Zn em moluscos (Crassostrea brasiliana, Perna perna e Mystella falcata).Revista do Instituto Adolfo Lutz, 61(1): 19-25.

PEREIRA, A.A.F. and TENUTA-FILHO, A. 2005 Avaliação de condições de consumo da sardinha Sardinella brasiliensis. Revista Ciência e Tecnologia de Alimentos, 25(4): 720-725.

PÉREZ, A.C.A.; FURLAN, E.F.; TOMITA, R.Y.; NEIVA, C.R.P.; MACHADO, T.M.; LEMOS

NETO, M.J. 2009 Pescado marinho resfriado comercializado em supermercados da Baixada Santista, São Paulo. Revista Higiene Alimentar,23(170/171): 289-290.

PÉREZ, A.C.A.; MACHADO, T.M.; LOPES, R.G.;NEIVA, C.R.P.; OKUMURA, M.P.M.; RODRIGUES, M.V.; CORRÊA, A.M.; MONTANO, A.P.; SÃO CLEMENTE, S.C. 2012
Aspectos parasitológicos do pescado marinho comercializado na costa da Mata Atlântica.Revista Higiene Alimentar, 26(208/209): 120-124.

QUIJADA, J.; LIMA DOS SANTOS, C.A.; AVDALOV, V. 2005 Enfermedades parasitarias
por consumo de pescado. Incidencia em América Latina.Infopesca Internacional, 24: 16-23.

REGO, A.A.; VICENTE, J.J.; SANTOS, C.P.; WEKID, R. 1983 Parasitas de anchova, Pomatomus saltator,L., do Rio de Janeiro.Ciência e Cultura, 35: 1329-1336.

RODRIGUES, M.V.; DEL FAVA, C.; PÉREZ, A.C.A.2011 Presença de anisaquídeos em pescada (Cynoscion spp.) como ponto critico de controle na cadeia produtiva do pescado comercializado na Baixada Santista. Revista Higiene Alimentar,25(202/203): 151-155.

SÃO CLEMENTE, S.C.; MARQUES, M.C.; SERRAFREIRE, N.M.; LUCENA, F.P. 1995 Análise do parasitismo de peixe espada Trichiuris lepturus L.do Litoral do Rio de Janeiro – Brasil. Parasitologia al Día, 19: 146-149.

SÃO CLEMENTE, S.C.; SILVA, C.M.; LUCENA, F.P.1996 Sobrevivência de larvas de anisaquídeos de peixe espada Trichiuris lepturus L. submetidos aos processos de salmouragem e cocção. Revista Brasileira de Ciência Veterinária, 3: 79-80.

SÃO PAULO. 1985 Secretaria da Saúde. Normas Analíticas do Instituto Adolfo Lutz. Métodos químicos e físicos para análise de alimentos. 3ª ed.São Paulo: Instituto Adolfo Lutz. 533p.

SHEWAN, J.M. and EHRENBERG, A.S.C. 1957 Volatile bases as quality indices of iced north sea cod. Journal of the Science of Food and Agriculture,8: 227-239.

SILVA, C.M. and SÃO CLEMENTE, S.C. 2001 Nematóides da família Anisakidae e cestóides da ordem Trypanorhyncha em filés de dourado (Coryphaena hippurus) e ariocó (Lutjanus synagris) e sua importância na inspeção de pescado.Revista Higiene Alimentar, 15(80-81): 75-79.

TEIXEIRA, A.C.M.; FENGLER, P.; GRANADA, G.G.2009 Análise das condições higiênico sanitárias na confecção de alimentos em pontos de alimentação de uma festa da cultura Germânica.Revista Higiene Alimentar, 23(170/171): 186.

TORRES, M.; CANALES, R.; MARILENA, C.M.;XIMENA, C.; TELLEZ, P. 2000 Um caso de
anisakiose em um adulto. Parasitologia al Día, 24:109-111.

UBEIRA, F.M.; VALIÑAS, B.; LORENZO, S.;IGLESIAS, R.; FIGUEIRAS, A.; GARCÍA

VILLAESCUSA, R. 2000 Un estudio epidemiológico en la comunidad Autónoma
Gallega. Documentos Técnicos de Salud Pública, 24:1-102.

VIEIRA, R.H.S.F. and SAKER-SAMPAIO, S. 2004 Emprego do gelo nos barcos de pesca. In:VIEIRA, R.H.S.F. Microbiologia, Higiene e Qualidade do pescado. São Paulo: Varela. p.37-43.

VINCKE, W. 1970 Direct determination of the thiobarbituric and value in trichloroacetic extracts of fish as a measure of oxidative rancidity. Fette Seifen Anstrichmilttel Leinfelden, 12: 1084-1087.
Published
2018-11-15
How to Cite
PÉREZ, Agar Costa Alexandrino de et al. Evaluation of seafood quality market in Baixada Santista/SP. Boletim do Instituto de Pesca, [S.l.], v. 40, n. 2, p. 167-177, nov. 2018. ISSN 1678-2305. Available at: <https://www.pesca.sp.gov.br/boletim/index.php/bip/article/view/1031>. Date accessed: 12 aug. 2022.